Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/430-18-42

Száraz bőr ápolása

A bőr folyamatosan vizet veszít a felületi párolgás miatt, ezért ennek kontrollálása a bőr felső rétegének egyik feladata. A testünk belsejében sok víz van, kívül pedig kevés víz van, így egyértelmű a víz útja.

A bőrünk hidratáltságának megtartásának a módjai:

 • A stratum corneum barrier rétegben a bőrsejtek „tégla és habarcs” elrendezése van, ezért a sejtközötti lipidréteg egészsége fontos tényező. Megfelelő zsírsavakkal az állapot fenntartható.
 • A hámréteg belsejében vannak természetes hidratáló faktorok, melyek megkötik a vizet: Natural Moisturizing Factor( NMF), karbamid (urea), aminosavak, PCA, glicerin, cukrok,
 • A sejteken belül enzimek vannak, amik a hámréteg hidratáltáságának függvényében bontanak le fehérjéket. Megfelelő hidratálással és antioxidánsokkal ezen folyamat elkerülhető.
 • A szemcsés réteg és a hám között található a vízzáró réteg (Tight Junction), mely ha megsérül gyorsan veszít az arcunk vizet és felgyorsul a ráncosodás. Megfelelő nélkülözhetetlen zsírsavakkal megállítható a vízzáró réteg leépülése.

 Mi történik, mikor száraz a bőrünk?

A bőrszárazság (xerózis) gyakori probléma, és az enyhe bőrszárazságtól terjedhet a súlyos kiszáradásig és a bőr leépüléséig. Esetenként enyhén zavaró hámlás léphet fel. Azonban mások számára krónikus, irritáló helyzetté válik, hiszen gyakran kísérik ekcéma és pikkelysömör. 

Jelentősen befolyásolhatja az életminőséget a bőr szárazság, mert bőr hámrétegének az elvékonyodásával a bőr nem tudja a védekező funkcióját ellátni. Ezáltal a szervezetből túlzott folyadékvesztés történhet, így könnyebben jut be a bőrbe a korokozó és az egyéb káros anyag.

A vizuálisan száraz bőr:

 • fénytelennek tűnhet,
 • gyakran pelyhes felülettel és foltos, száraz fehér területek vannak,.
 • erősen kiszáradás kor repedések jelenhetnek meg, és a környező bőr vörösnek tűnhet, jelezve a gyulladás jelenlétét és másodlagos fertőzését.
 • A tapinthatóan száraz bőr érdesnek és egyenetlennek tűnik.

Miután az életkorral csökken a hámréteg vastagsága, és a természetes hidratáló faktorok mennyisége (Natural Moisturizing Factor - NMF), így a védőgát funkciója is csökken. Még ha kiegyensúlyozott étkezést is folytatunk és elég vizet iszunk is, akkor is kell kívülről sok mindent pótolni. Hiszen manapság a bőrünk fokozott igénybevételnek van kitéve, melyek: a légszennyezés, kívülről érkező toxinok, a belülről kifelé haladó méreganyagok, a stressz, a hormonálisváltozások és a hőmérsékletingadozások. Szükség van a speciális természetes hatóanyagokra a bőr egészéges működéséhez.

Száraz bőr kialakulásának okai:

 • kevés vízivás miatt a szervezet a felszíni kötőszövetből és a bőrből veszi el a vizet, mert a belső szerveiknek fontosabb a víz jelenléte,
 • alacsony környezeti hőmérséklet, a szél és alacsony páratartalom,
 • irritáló vegyi anyagoknak való kitettség,
 • a bőr túlzott szappanozása, SLS tartalmú vagy káros vegyszereket tartalmazó kozmetikumok,
 • mikroorganizmusok
 • öregedés során, csökken az ösztrogén szint csökken a faggyú termelődés,
 • pajzsmirigy alulműködés, vagy veseelégtelenség, vagy nemkívánatos gyógyszerreakció eredménye,
 • pszichológiai stressz.

 Mit tudunk tenni, milyen otthoni kezelés szükséges?

 

 Mindennapi használatra:

Reggel:

 1. Tisztítása - Kímélő arclemosó
 2. Hidratálás - Rózsa Elixír hyaluronsavas gél felszíni és mély hidratáló hatású. A bőr urea hiányos, ezért urea (karbamiddal) vissza kell táplálni.
 3. Reggeli arckrém Tavaszra-Nyára – Homoktövises Arckrém mély hidratáló és esszenciális zsírsavaknak köszöhetően táplálja és a hatóanyagok által ránctalanítja a bőrt.
 4. Reggel, ha sokat tartózkodunk a napon, akkor Napolaj használata + BB krém
 5. Reggeli arckrém őszre-télre testesebb több zsírsavat tartalmazó arckrémmel

 Este

 1. Estére Tisztítás Kímélő arclemosóval
 2. Éjszaki Szérum A-vitamin által fokozza a kollagén képződést és a nélkülözhetetlen esszenciális zsírsavakkal (Omega 3-6-9) tápláljuk a bőrt, mely az alacsony faggyú szintnek teszünk jót.
 3. Ránctalanító Éjszaki natúr arckrém hidratál, ránctalanítja, táplálja és hatóanyagokkal tölti fel a bőrt.

Hetente 1-szer vagy 2-szer Este végzendő

 1. Tisztítása - Kímélő arclemosó
 2. Arcmasszázs
 3. Tápláló Arcmaszk
 4. Arcradír
 5. Éjszaki Szérum
 6. Ránctalanító Éjszaki natúr arckrém
 7. Másnap reggel mossuk le az arcot alaposan a hámlasztó által eltávolított anyagoktól.
 8. Reggel napolaj használata + BB krém.

 


8Produit 18