Kérdése van? Hívjon minket! +36-30/430-18-42

5 dolog, amit tudnod kell a szép arcról natúr kozmetikumokkal, stresszkezeléssel, gyógynövényekkel

Személyre szabott bőrápolás

Juhász Andrea
Juhász Andrea
2021.04.06 15:14
Személyre szabott bőrápolás

Tudtad, hogy tudományosan bebizonyították, hogy az arcráncok szervi betegségeket is mutatnak? Bőrápolás nem ott kezdődik, hogy milyen kozmetikumot használjunk. Elsőnek azt kell megvizsgálni, hogy milyen a test egészsége. 

Ez a cikkem bemutatja a bőr szerkezetet, mellyel megállapíthatod a bőrtípusod. Majd bemutatom, hogy a ráncosbőr és a szervezet között milyen kapcsolat van. Jó olvasást kívánok!

Mikor először tanultam a bőr szerkezetéről, nagyon sok dolgot megértettem. Az első amire felfigyeltem, hogy a bőr egy részén belül 70-80% víz van, míg a másik részén csak 20-30%. A bőrünk ezt az állapotot tartja fent folyton, mely nagyon sérülékeny.

Másik fontos dolog, hogy a bőrélő sejtjeinek egy részének nincs vérellátása. Ezáltal, ha kevesebb vitamint viszel be a szervezetedbe és kívülről sem viszel be elegendő vitamint, akkor gyorsabban fog az arcbőröd öregedni. Amennyiben érdekel ennek a szakmai része, akkor olvass tovább. Ha nem érdekel, ugorj át a bőr típusok részhez.

Bőr szerkezete

Bőr 3 rétegből áll: Bőralja, Irha-, és Hámréteg

Bőralja egy folytonos átmenet.

Irharétegben találhatók a bőr funkcióit ellátó szervecskék: a verejtékmirigyek, a szőrtüsző, a faggyúmirigy, a szőrmerevítő izmocska, illetve a vérerek végződései. Továbbá elasztin- és kollagénszálak vannak az irharétegeben, melyek azok a fehérjék, amik a bőr rugalmasságáért, erősségéért és hidratáltságáért felelősek. A tápanyag az irhán keresztül szállítódik a hámélő sejtjeihez.

A hámrétegben nincsenek vérerek, így tehát nincs tápanyag-utánpótlás sem.  Azonban élő sejtek vannak benne, akiknek az életükhöz szükségük van tápanyagok felvételére és leadására. Ezáltal kívülről és belülről is kell tápanyagot pótolni (vitaminok, ásványi anyagok, telítetlen zsírsavak)       

A hámrétegben öt réteg van:

 • A Bazális másnéven Alapi rétegben születnek a sejtek, melyek folytonos termelésének köszönhetően felfelé vándorolnak.
 • A tüskés rétegben vannak az ún. Langenhans sejtek, amelyek a hámréteg immunreakcióiért felelősek.
 • A szemcsés rétegben már alig van víz a sejtekben, és a sejtmagjukat is lassan elveszítik. A sejtekben létrejönnek afféle szorosan összekapcsolódott keratinszálakból álló szemcsék, amelyek látszanak a fénymikroszkópban. Ezek azok a keratinszálak, amikből később majd az NMF keletkezik szabályozott módon.
 • A fénylő réteg csak a talpon és a tenyéren található meg az embereknél.
 • A szaruréteg elhalt sejtjek és a köztük lévő lipidréteg a bőrünk első védőbástyája a külső behatások ellen.

A szemcsés réteg és a szaruréteg találkozásánál vannak a szoros kapcsolódású helyek (Tight Junctions, TJ). Ezeknek az feladatuk, hogy bőrön belül tartsák a vizet, ahol belül kb. 70-80% víz van, a szarurétegen kívül pedig 20-30% víz. A határt a TJ védi: ezek a fehérjék nem engednek vizet át magukon.

Bőrünk egy dinamikus, élő rendszer. Feladat a bőrnek, hogy a testen belül tartsa a vizet. Nem könnyű feladat: belül nagyon sok víz van, kívül pedig nagyon kevés.

A sérülékenység éppen ebből adódik, mert ha bőr szerkezete megbomlik nagymértékű vízvesztés lesz a válasz. Ezért kell óvnunk, védenünk a bőrünket minden olyan behatástól, ami megbolygatja a bőrünk védő szerkezetét.

Bőr típusok

Normál bőr tulajdonságai:

 • A pórusok zártak, a faggyúképződés optimális.
 • Enyhe rózsaszínű, pattanásmentes, bársonyos.
 • A bőrfelszíni emulzió rendben van.
 • Üde, mert vérkeringése szabályos, a bőrlégzés biztosított.
 • Rugalmas, mert az irha is jól hidratált, benne a kollagénrostok egészségesek.
 • A tökéletes bőrtípust tehát az jellemzi, hogy minden rendben van benne.

Száraz bőr

 • A szarusejtek sem megfelelően hidratáltak, hámlanak.
 • Faggyútermelés csökkent és szűk a szőrtüsző kivezető nyílása.
 • Csökkent az irha vastagsága, ezáltal csökkent a bőr védőpajzsa.
 • A vérerek vérellátása nem megfelelő.
 • Színtelen, sápadt, érdes, néha hámlik.
 • Könnyen nyúlik, csak hosszabb idő után nyeri vissza eredeti alakját.
 • Nagy a bőrön keresztüli vízvesztés, mely a hő stressz, vagy mozgás eredménye.
 • irha vékony, kollagénben szegény a bőr, és gyakran ráncos is.
 • Magyar kozmetikai irodalomban vízhiányos vagy zsírhiányos.

Zsíros bőr

 • Tág pólusok,
 • Fokozott faggyútermelődés,
 • Olajosan fénylő, rugalmas bőr.

Szeborreás bőr, kombinált bőr

 • Olajos vagy sápad fénylő, vagy hámló bőr. Felszíne vízhiányos. Tág pórusok.
 • Leggyakrabban a T vonalban zsíros a bőr, és az arcon száraz.
 • Rugalmassága változó, de legtöbbször megfelelő.
 • Legösszetettebb bőrtípus, ezáltal csökkenteni kell a faggyúmirigy váladékot és hidratációt növelni.
 • Ha valakinek zsíros a bőre, akkor a felszíne lehet még száraz vagy zsíros. Ezért a régi kozmetikai könyvekben a zsíros bőrtípust két csoportra osztották: a zsíros és a korpás szeborreás bőrtípusra.

Állapíts meg, hogy a bőröd milyen:

 1. lépés: Normál, zsíros, száraz vagy kombinált a bőröd?

Ezt a magyar kozmetikai irodalomban úgy szerepel, hogy: normál, zsíros, zsírhiányos, vízhiányos.

 1. lépés: Érzékeny vagy ellenálló a bőröd?

Amennyiben érzékeny, akkor 4 érzékenységi fokozatot különböztetünk meg: Aknés, Rosaceás, Viszkető, vagy Allergiás.

 1. lépés: Pigmentált vagy sem a bőröd?

A pigmentált bőr, mely érzékenyebb a Nap ártalmaira. Esetleg nem pigmentált bőr, mely nem vagy csak nagyon nehezen égsz le.

 1. lépés: Öregedés látható a bőrödön?

A bőröregedést befolyásoló tényezők lehetnek a nem megfelelően kiválasztott natúr kozmetikumok, a légszennyezés, táplálékkal bevitt adalékanyagok, a kevés vitamin és antioxidáns bevitel, és a napi stressz meglehetősen igénybe veszik a bőr állapotát.

Hogyan lassítsuk az öregedést? Mit tegyünk azért, hogy a bőrünk lassabban öregedjen?

Ezért írom a cikket, hogy megértsük a bőr öregedés a folyamatát, és hogyan lehet ellene küzdeni.

Bőr típusok ápolása

Magam bőrén bemutatom a bőr típuselemzést. Nekem kimondottan zsíros bőröm van. Tágak a pórusaim és érzékeny, aknés bőröm van. A bőröm régen nagyon pigmentált volt, azonban most már nem annyira ég le könnyen. A megfelelő kozmetikumokat használva nem öregedik a bőröm. Minden este megmosom az arcomat szappannal, és bekenem este Ránctalanító Natúr Éjszaki Arckrémmel és Natúr szemránckrémmel. Reggel Ránctalanító Hidratáló Natúr Nappali krémet kenek arc mosás után.

Zsíros és öregedő bőr

A zsíros és öregedő a bőrödnek a Ránctalanító nappali krémet ajánlom, mellyel kívülről viszel be C, E, B3, B5 – vitamint, Karotint, Q10 koenzimet, Hyaluronsavat, Glicerint, Allantoin-t, melyek ránctalanítanak, hidratálnak, táplálják a bőrt, természetes védelmet nyújtanak a nap sugárzás ellen. Kevés Argán olaj, Ázsiai gázló olaj és Shea vaj táplálja a bőrt esszenciális olajjal. Ajánlom hozzá, a lemosót, és a maszkot.

Száraz, öregedő, gyulladt bőr

A száraz, öregedő (ráncos) aknés vagy rosáceás bőrre ajánlom a Ránctalanító Natúr Éjszaki Arckrémet estére ajánlom, melyben megtalálható A, C, E, B3, B5 – vitamint, Q10 koenzimet, Hyaluronsavat, Glicerint, Allantoin-t, Argán olaj, Shea vaj,  melyek ránctalanainak, táplálják a bőrt kívülről, hidratálnak, és nyugtatják a bőrt. Reggelre ajánlom Ránctalanító Hidratáló Natúr Nappali krémet.

Aknés

Aknés bőrre ajánlom, hogy mosd meg szappannal az arcodat, majd estére kend be Ránctalanító Hidratáló Natúr Nappali krémet ajánlom, mellyel kívülről viszel be C, E, B3, B5 – vitamint, Karotint, Q10 koenzimet, Hyaluronsavat, Glicerint, Allantoin-t, melyek ránctalanítanak, hidratálnak, táplálják a bőrt, természetes védelmet nyújtanak a nap sugárzás ellen. Kevés Argán olaj, Ázsiai gázló olaj és Shea vaj táplálja a bőrt esszenciális olajjal. Minden héten egyszer végezzenek mélyebb arcápolást, melynek lépései: arcmosás, kamillás arcgőzölögtetés, az bőr törése nélküli mitesszerek kinyomása lefertőtlenített tiszta anyaggal, Arcmaszk használata, és a Ránctalanító nappali krémet ajánlom hozzá. Saját esetemből kiindulva, Nekem is és másoknak is a Ránctalanító Natúr Éjszakai Arckrém nagyon sokat segített.

Rozáceás

A rozáceás bőr könnyen kipirosodik. A bőr felszínéhez nagyon közel vannak a vérerek végződései, amelyek nincsenek megfelelő védettségben. A Ránctalanító Natúr Éjszaki Arckrémet estére ajánlom, melyben megtalálható A, C, E, B3, B5 – vitamint, Q10 koenzimet, Hyaluronsavat, Glicerint, Allantoin-t, Argán olaj, Shea vaj,  melyek ránctalanainak, táplálják a bőrt kívülről, hidratál, és nyugtatja a bőrt. Reggelre ajánlom Ránctalanító nappali krémet. Arcradírt nem ajánlom, és óvatosan a maszkokkal is.

Allergiás, viszkető bőr

Allergiás, viszkető bőrt ne radírozzd! Leggyakrabban a parfümöktől, viszket vagy allergizálhat valakinek a bőre, Figyelj oda magadra, és szűrd ki a számodra nem megfelelő hatóanyagokat! Termékmintákkal kipróbálhatod az natúr arckrémjeinket.

Minden esetben ajánlom hozzá az Elixír teát, mely belülről antioxidánsokkal tölti fel a sejtjeidet, mellyel az öregedést lelassítod. Továbbá mentálisan élénkebb leszel tőle, és a bél, a veséd és a májad tisztul, illetve a működésüket támogathatod.

  

Most már tudjuk, hogy milyen bőr típussal rendelkezünk. Az öregedő bőr ápolásával kapcsolatos megoldásokat szeretném taglalni. Mielőtt megmondanám a megoldást, elsőnek meg kell értenünk a probléma okát.

 1. Stressz éri a szervezetet, mely lehet érzelmi, traumatikus esemény vagy fizikai hatás. A fizikai hatás lehet étkezésből adódó káros anyagok, vagy magas uv sugárzás, a lelki traumáról beszélünk még.
 2. Stressz hatására ROS - reaktív oxigénfajok - másnéven „szabad gyökök” keletkeznek
 3. ROS az egész test minden sejtjét támadják és (antioxidáns-kimerülést, DNS-károsodást és lipidperoxidáció) sejtkárosodást okoz.

Ennek az állításnak a bizonyítására BYUNG-HYUN PARK és munkatársai az Original Article újságban megjelenő cikkükben írnak, miszerint összefüggés van az arcráncai és a csökkent vesefunkció között. 30 éves kor feletti 264 felnőtt embereknek vizsgálták a vese szűréséhez szükséges glomeruláris szűrési sebességet - vesén átszűrődő folyadék mennyiségét (eGFR) és a ROS mennyiségét. A jelen tanulmány bizonyítja, hogy az arcráncai összefüggenek a csökkent vesefunkció kialakulásával. Sőt, azt találták, hogy ez az összefüggés független az életkortól, nemtől és más kockázati tényezőktől. (1)

Schnohr és munkatásai tudományos munkájuk által kijelentik, hogy az arcráncok jelenléte 1,6-szor nagyobb rizikóval jár a szívizom megbetegedésével. Ezenkívül a posztmenopauzás nőknél a haj őszülésének korai megjelenése tapasztalható, és alacsonyabb a csontváz ásványi sűrűsége.

Az ROS - oxidatív stressz okozza a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, az érelmeszesedést, vese károsodást (bélből felszívódó toxinok által), a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, az antioxidáns hiányt, a rákot és az öregedést. Dr. Keun-Sang Kwon, a Chonbuki Nemzeti Egyetem Orvostudományi Karának Megelőző Orvostudományi Tanszéke, állítása szerint. (1)

 

 1. ROS, mely a külső környezeti károk által létrejött oxidatív stressz, támadja a sejteket. A sejtek egy darabik ellenálnak, azonban beindul egy védekező reakció onkogén transzformáció, A sejtek elsősorban védelmi intézkedésként aktiválják a stresszreakciót. Az onkogének valóban ismertek arról, hogy képesek a sejteket öregedésig vagy sejthalálig hajtani. A túléléshez a sejteknek el kell nyomniuk ezeket a stressz jeleket. Azokat a sejteket, amelyek végül túlélnek, daganattá alakulnak. A daganatsejtek páncélzattal ruházódnak fel, így a fejlett tumorsejtek általában nagyfokú ellenállást mutatnak a stressz jelekkel szemben. (2)

 

Összefoglalva

 1. Egészségtelen táplálkozás, sok vegyszer, magas érzelmi stressz hatás, túlzott fehérje fogyasztás által ROS keletkezik.
 2. Csökken a veseszűrési képessége, ezáltal több toxin marad a szervezetben.
 3. Többi szerv is ROS hatása alatt van.
 4. Öregedési folyamatok hamarabb beindulnak, melyek a ráncosodás, az őszülés, kopaszodás stb. Meglehet állapítani az arc ráncokból, hogy milyen szervkárosodás van. (Másik cikkben tárgyalom)
 5. Évekig tartó káros folyamat során megjelennek a betegségek, és a leépülés.

Megoldás:

 1. Megfelelő táplálkozás, melyet egy J Am Acad Dermatol újságban közölt Selma M. és munkatársainak tudományos munkájuk is bizonyít. Miszerint célul tűzték ki a táplálkozás és az arcráncok közötti összefüggés vizsgálatát. A rotterdami vizsgálatban 2753 idős embert vizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál a nőknél, akik minél több vörös húst és Snack-t ettek, azoknak több ráncuk van, míg a több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztó embereknek kevesebb ráncuk van. Tehát egyél kevesebb húst, egyél több zöldséget, gyümölcsöt.(3)
 2. Igyál Elixír teát, melyben nagy mennyiségben található antioxidánsok, mely a ROS ellen a leghatásosabb. 
 3. Magas vitamin és antioxidáns tartalmú krémjeimet használd.
 4. Általam kifejlesztett meditációs módszert használd. (meg foglak tanítani rá!)

Remélem bebizonyítottam, hogy a gyönyörű arc kialakításához kívülről, belülről és lelkileg is ápolni kell magad. Továbbá, lehet látni, hogy a kialakult ránc mögött milyen betegségek rejtőznek. Így speciálisan összeállított teára van szükség. Jövőben erre is lesz lehetőséged, csak kövess a social media felületén és megfelelő szaktudással el foglak látni.  

 

 • BYUNG-HYUN PARK,1 * SIK LEE,2 * JIN-WOO PARK,1 KYUNG-AH KIM,1 HAN-UK KIM,3 JU-HYUNG LEE,4 DAI-HA KOH,4 JUNG-HO YOUM,4 NINA YOO,5 SUE-KYUNG PARK6 and KEUN-SANG KWON4 Facial wrinkles as a predictor of decreased renal function Original Article 2008; 13, 522–527
 • Selma Meki c, MD,a Leonie C. Jacobs, MD, PhD,a Merel A. Hamer, MD,a M. Arfan Ikram, MD, PhD,b Josje D. Schoufour, PhD,b David A. Gunn, PhD,c Jessica C. Kiefte-de Jong, PhD,b,d and Tamar Nijsten, MD, PhD A healthy diet in women is associated with less facial wrinkles in a large Dutch population-based cohort ( J Am Acad Dermatol 2019;80:1358-63.)
 • Moran Benhar David Engelberg Alexander Levitzki ROS, stress‐activated kinases and stress signaling in cancer EMBO Rep (2002)3:420-425 ressziójához https://www.embopress.org/doi/full/10.1093/embo-reports/kvf094